7 zdravějších verzí běžných snídaní
Často chceme, aby tělo již nelidsky brzo fungovalo na 100 %. Tvrdíte, že káva na Vás již nefunguje? zkuste tělu dát opravdové a kvalitní jídlo a uvidíte, jak budete mít více energie a síly :)
O tom, že by strava měla být určitým způsobem (nejlépe tak, jak Vám samotným vyhovuje) vyvážená již ani nemluvím. Já sama bývám často hodně unavená, vstávání nenávidím, takže během rozplepování očí bych nejraději snědla tabulku čokolády, protože tělo prostě brečí únavou. Naštěstí už to znám a vím, že mnohem lepší řešení, minimálně proto, abych hned dopoledne nepadla je dodat tělu zdravější verzi jednoduchých cukrů, komplexních sacharidů a snažím se nezapomenout ani na bílkoviny. Jednoduché cukry mi dodají energii hned, komplexní se vstřebávají postupně a zjistila jsem, že díky bílkovinám mám dopoledne menší hlad. Pokud jdete do práce a máte pauzu v nedohlednu, je to pro Vás jasná volba. Jídlo sem chtěla i nafotit, ale bohužel, rozhodně to líp chutná, než vypadá, tak to máte i s překvapením, co z toho teda vznikne :)
Jak sem řekla, ráno chce mé tělo slaďoučké bomby, takže jestli vyznáváte slané snídaně, tak Vás moc nepotěším.
O tom, že by strava měla být určitým způsobem (nejlépe tak, jak Vám samotným vyhovuje) vyvážená již ani nemluvím. Já sama bývám často hodně unavená, vstávání nenávidím, takže během rozplepování očí bych nejraději snědla tabulku čokolády, protože tělo prostě brečí únavou. Naštěstí už to znám a vím, že mnohem lepší řešení, minimálně proto, abych hned dopoledne nepadla je dodat tělu zdravější verzi jednoduchých cukrů, komplexních sacharidů a snažím se nezapomenout ani na bílkoviny. Jednoduché cukry mi dodají energii hned, komplexní se vstřebávají postupně a zjistila jsem, že díky bílkovinám mám dopoledne menší hlad. Pokud jdete do práce a máte pauzu v nedohlednu, je to pro Vás jasná volba. Jídlo sem chtěla i nafotit, ale bohužel, rozhodně to líp chutná, než vypadá, tak to máte i s překvapením, co z toho teda vznikne :)
Jak sem řekla, ráno chce mé tělo slaďoučké bomby, takže jestli vyznáváte slané snídaně, tak Vás moc nepotěším.
- místo pražených musli
dát si obyčejné vločky umí každý, ale koho to má furt bavit, že? Můj tip je rozpálit pánvičku, dát trochu kokosového oleje, který je top ve všech směrech (nepřipaluje se, je zdravý a musli chytí lehce kokosovou chuť), nasypat na pánvičku vločky, chviličku si s nima pohrát a pak přidat podle potřeby cca polévkovou lžíci medu. S množstvích si můžete hrát, můžete také přidat nějaké ovoce, oříšky, sušené ovoce, podle toho, co máte rádi. Nakonec to klasicky šoupněte do misky a zalijte mlékem (výhoda je, že mléko může být studené a musli ho ohřeje, žádné zdržovačky :D ) Tohle pro mě byla láska na první ochutnání.
- místo kupované ovesné kaše
Co jsem koukala, kupované ovesné kaše mají tunu cukru, nevím jak tuk, ale taky téměř žádné bílkoviny. Když sem to ještě kupovala, také to bylo nasáčkované a mě samozřejmě porce vůbec nevyhovovala. Takže jednoduchý, rychlý tip na zdravou a nutričně vyváženou ovesnou kaši. Nasypete vločky do hrnce (nějaký menší), přisypete odměrku (nebo jak chcete) nějakého dobrého proteinu (já teď jedu na myprotein, čokoláda je top, borůvka taky skvělá) a zalijete buď vodou, nebo mlékem. Mléko je samozřejmě chutnější a kaše má pak plnější chuť, ale pokud hlídáte každou kalorii,verze s vodou je taky dobrá. Supr na téhle verzi je, že si můžete namíchat vloček i proteinu kolik chcete, včetně toho, jak moc chcete kaši ochucenou. A díky proteinu můžete mít úžasnou čokoládovou, ovocnou, nebo jen vanilkovou zdravou kaši. Zase můžete dle chuti přidat kostičky čokolády, kakao, ovoce, oříšky, kokos, chia semínka, cokoli si jen vymyslíte.
- místo mastných lívanců
Tady je nekonečné množství možností. Základ jsou kokosový olej, vločky, vajíčka a je na Vás, jestli přidáte ještě tvaroh, jogurt, mléko, ovoce, cokoli. Já často vařím tak, že prostě smíchám všechno na co mam chuť (nebo spíš, co je zrovna doma) a když to úplně nedrží jako lívanečky, tak z toho prostě udělám něco, jak míchaná vajíčka. Snad nikdy se mi ještě nestalo, že bych něco namíchala a vyšlo z toho něco nedobrého.
- místo lívanců #2 (moje nejčastější volba)
Když sem tenhle recept našla, byl myšlený jako lívance/placičky. Nicméně já sem prostě talent, který připálí i kokosový olej (ano, psala jsem, že se nepřipaluje, ale kdo umí...), takže sem to často nemohla sundat z pánve, navíc, kdo chce čekat, než se mu krásně udělá jedna placička po druhé,na to ráno není čas. Takže jednoduše. Vezmu vajíčka (pokud zrovna nechci jíst moc tuků, tak dělám kombinaci třeba jednoho celého vajíčka a dvou bílků) rozklepnu je do shakeru (jakékoli jiné,vysoké nádoby), nahážu tam banán a tyčovým mixérem z toho udělám tekutou hmotu a hurá na pánev. Pokud mě tlačí čas, kašlu na mixér. Vajíčka rozmíchám v hrnečku, banán nalámu, nebo rychle nakrájím a vůbec nevadí, když to pak není hladké, ale jsou v tom kousky banánu. Banán to krásně osladí. (banán můžete nahradit i ananasem) Pokud to na Vás stále není sladké, můžete na hotová vajíčka přidat med, marmeládu, javorový sirup, nebo třeba karamel od Walden farms, pokud hlídáte kalorie. Tohohle bych se vážně mohla ujíst. (chybí zde komplexní sacharidy, takže si klidně přidejte celozrnné pečivo)
- místo složitých nákypů
Tohle vzniklo trochu omylem, ale když smícháte dobré věci, nemůže přeci vzniknout nic špatného. Nastrouháte si jablko (klidně nahrubo), smícháte ho s uvařenou rýží (trošku měkčí je lepší, poměr je na Vás) hodíte to na pánvičku a po chvilce zalijete vajíčkama (zase, kdo hlídá tuky, může mít více bílků, než žloutků) a mícháte. Z pánvičky to sundavejte dřív, než klasická vajíčka, ať je směs trošku šťavnatá. Je to sladký a komu sem to vařila, přirovnával to k nákypům. Kdo má rád, jablko může posypat skořicí a pro ty, co to chtěj hodně sladké zase doporučuju med, javorový sirup, karamel od walden farms, nebo klidně posypat cukrem (krajní případ, to už totiž úplně healthy není :D )
- místo bebe dobré ráno
přiznám se, že ty jsem neměla sto let, takže nevím, jestli už je nedělají nutričně trošku lepší, ale co sem je já naposledy měla, byla to docela kalorická bomba a všechno cukry a dost tuků. Moje verze taky není úplně nízkokalorická, ale má komplexní sacharidy a ty už takoví nepřátelé nejsou. Jen pokud zvolíte tuhle snídani, přes den už si sachry hlídejte a necpěte se třeba větším množstvím pečiva. Jednoduché jako facka. Smícháte 200 g ovesných vloček, 2 banány, 2 odměrky proteinu. (můžete dát i poloviční porci, přeci jen 200 g vloček je docela porcička). Protein může být neochucený, ale já dala i třeba čokoládový a prostě z toho akorát vznikly sušenky čokoládové no. (logicky ne :D ) Celé to smícháte, pokud je to moc tuhé přidejte vodu (asi určitě přidejte vodu). Polévkovou lžíci nandejte porce o něco menší, než pinpongový míček na plech a šup s tim do trouby.Pečte přibližně 10-15 minut na cca 200 stupňů. Mezitím ze sebe stihnete udělat člověka, vyčistit si zuby apod :D Nečekejte, až budou sušenky úplně tvrdě, díky proteinu jsou spíš takové...eh trochu gumové, ale neděste se, jsou vážně dobré. K nim je dobrá buď marmeláda a nebo třeba borůvkový cottage :)
- místo mléčné rýže
Je tu 7 recept, tudíž by se dal brát jako nedělní (čas na vyyařování, užívání si a tak :)) Na mléčné rýži není zas tolik špatného, ale stejně může být ještě lepší, hlavně chuťově. Tohle už je trošku zdlouhavější, takže radši vstaňte půl hoďky před tím, než dostanete hlad :D Dáte rýži do hrne (zase nějaký menší) a zalijete trojnásobkem mléka a vaříte a vaříte a vaříte. (nejlépe ještě mícháte) Rýže nasákne mléko a zůstane Vám kaše. Pár tipů. Nepoužívejte na tento recept rýži basmati, ta úplně nezměkne. Ikdyž už bude kaše, raději to ochutnejte jestli to není stále tvrdé, popř dolijte ještě trochu mléka a vařte dál. Klidně mléko ještě oslaďte cukrem. Není to sice úplně zdravé, ale mluvilo se o neděli ne? :D Tenhle recept není nijak zázračný, je to stará známá věc. Ale pokud ujíždíte na mléčné kaši jako já, tak chápete, proč sem se o tom musela zmínit. Navíc prostě...uvařené doma, ještě teplé, je to úplně top :D Já mám nejradši verzi s pár kostičkama čokolády (a hezky mléčné, žádná hořká a zdravější :D), popřípadě můžete přidat ovoce, marmeládu, med, javorový sirup prostě cokoli, co Vás napadne. A nebo nechat natural, ona i ta chuť samotného mléka s rýží je výborná.
Tak a nezbývá, než popřát dobrou chuť :)
A pokud máte nějaké další tipy na rychlé a zdravé snídaně, nebo třeba jen nějaké připomínky k mým nápadům, piště mi to všechno do komentářů :)
Komentáře
Okomentovat